Naujienos

Atgal

Tarptautinė 5-oji karpininkystės konferencija Ansbache, Vokietijoje

2019.09.04-06 dienomis Ansbache, Vokietijoje vyko 5-oji tarptautinė karpininkystės konferencija. Joje dalyvavo gausus Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos narių būrys.

Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos nariai konferencijoje

Konferencijos vieta ir laikas parinkti neatsitiktinai Bavarijoje, Frankonijos regione, kur ilgaamžės karpininkystės tradicijos skaičiuoja virš tūkstančio metų.
 
Regionas turi geografine žyma ženklinamą „Frankonijos karpį“, kurio riebalingumas negali viršyti 10%. Bavarijoje užpatentuoti trys karpių paruošimo būdai - nacionalinis kulinarinis paveldas.
 
Konferencijoje susirinko visų centro Europos šalių atstovai, mokslininkai, žuvininkystės ūkių vadovai, žuvininkai, kiti su tvenkinine žuvininkyste susiję specialistai aptarti aktualių klausimų, pasidalinti „sėkmės istorija“ - gerąja praktika, pasiplanuoti ateities darbus.
 
Konferencijoje buvo kalbama apie tvenkininės žuvininkystės vietą ir svarbą visos Europos akvakultūros  kontekste, kaip sunkiai skinasi kelią dokumentų ruošimas ir patvirtinimas Europos Komisijoje, Parlamente dėl vidaus vandenų (tvenkininės žuvininkystės) reglamentų taisymo, papildymo. Kaip svarbu nacionalinėms asociacijoms burtis į tarptautines bendruomenes, kad jų balsas taptų stipresnis, būtų išgirstas aukštesniame lygmenyje.

 

Konferencijos pranešėjai pasiruošę atsakyti į klausimus

Buvo perskaityti pranešimai apie paukščių ir žvėrių daromą žalą tvenkiniuose, kaip skirtingai skirtingose šalyse ši problema sprendžiama. Atkreiptas dėmesys į globalaus atšilimo keliamus gamtos reiškinius (sausras, liūtis), kad patiriami nuostoliai nenuspėjami, didėja ir toliau didės. Įdomūs ir aktualūs buvo pranešimai apie žuvų ligas, jų paplitimą Europos šalyse, pateikti duomenys apie edemos, koi herpes virusus, pavasarinę karpių viremiją ir kt.
 
Diskusija kilo dėl kompensacijų patiriamai žalai atlyginti. Išsivystė dvi oponuojančios kryptys: „ar mes orientuojamės tik į kompensacijas ir tvenkininę žuvininkystę verčame muziejumi?“, „ar orientuojamės tik į našumo kėlimą: kg, tonos iš ha, tūkstančiai tonų.., finansinės naudos siekimą, nekreipiame dėmesio į gamtosaugą, paveldą, gamtos turtų išsaugojimą ateities kartoms?“. Priėjome bendros išvados, kad vis tik tiesa kažkur per vidurį: ir kompensacijos būtinos, kad atsverti žuvilesių, gamtos stichijų daromą žalą, rėmimas tiesioginėmis išmokomis t.p. reikalingas, kaip ir kitose žemės ūkio srityse - ir orientuotis į našią, neteršiančią gamtos, saugančią bioįvairovę produkto gamybą. Akcentuota buvo, kad ateitis pirmiausia priklauso tik geros kokybės produktui, o ne kiekiui ar žemai kainai. Čia tvenkininė žuvininkystė turi pranašumų prieš žvejybą jūrose ir vandenynuose, nes galima sukontroliuoti kokiomis sąlygomis žuvys išaugintos, kuo šertos ir pan. - užtikrinami viso auginimo proceso etapai, kontrolė.
 
Daugumos šalių (Austrija, Vokietija, Vengrija, Lenkija, Čekija, Rumunija, Kroatija ir kt.) asociacijų atstovai pristatė savo patirtį, rezultatus, problemas. Buvo labai įdomu palyginti Lietuvos tvenkininės žuvininkystės problematiką su kitų šalių specifika.
 
Konferencijos metų parengėme ir vieningai priėmėme rezoliuciją Europos komisijai. Artimiausiu metu bus patalpinta šiame puslapyje.
 
Rugsėjo 5 d. oficialiai atidarėme 2019 m. karpių gaudymo sezono pradžią. Šventė buvo organizuota labai gražiame miestelyje Wassertrudingen, botanikos sode, prie nedidelio tvenkinuko. Kalbas tarė Bavarijos krašto žemės ir miškų ministras, miesto burmistras, garbūs žuvininkai. Renginį nušvietė dvi Vokietijos televizijos ir radijas. Pagauti keli karpiai buvo atidžiai apžiūrėti, pademonstruoti visiems susirinkusiems, pakomentuota jų kokybė, įmitimas, ektoparazitų nebuvimas, vietoje išmatuotas „Frankonijos karpio“ riebalingumas – 6%. Visi džiaugsmingai sutikome šią žinią – karpiai kokybiški, laikas gaudyti.
 
Daug šventiškai pasipuošusių žmonių, graži aplinka, draugiškas kolegų susitikimas, pasitempę darbininkai, karpių gaudymo sezono pradžia… kilo daug minčių ko dar trūksta Lietuvoje.

Pamatuotas Frankonijos karpio riebalingumas – 6% 

Po karpių sezono atidarymo šventės konferencijos dalyviai buvo pakviesti į vieną privatų karpių ūkį pietums. Tai šeimos verslas – parduotuvė ir restoranas, kas beje Frankonijoje gerai išvystyta. 200 restoranų rugsėjo – kovo mėn. laikotarpiu sugeba paruošti, patiekti, parduoti apie 2000 t. karpių, o tai juk pusė viso Lietuvoje išauginamo prekinių karpių  kiekio. Ir tai tik viename Vokietijos regione! Štai ką reiškia gera kokybė,  tradicijos, pastangos, pagarba savo kulinariniam paveldui.
 
Patiekalų įvairovė nustebino ir akį, ir gomurį.
 
Buvo aptarta daug įdomių temų su kolegomis iš kitų šalių. Pasidalinome informacija, apsikeitėme kontaktais, ateities planuose – tolimesnis bendravimas, bendradarbiavimas.
 

 

Foto galerija: